Quilt-ul poate fi considerat o adevarata opera de arta. Quilt-ul este o expresie fascinanta a imaginatiei, pasiunii si perseverentei pe care o pune creatorul.
Fiecare quilt spune o poveste si reprezinta o stare de spirit. Quilt-ul nu numai ca ne incanta privirea dar este si foarte functional. Poate fi conceput ca si fata de masa, o cuvertura, o paturica pentru bebelusi. La fel de interesante sunt si felicitarile, gentile sau alte obiecte decorative ce pot fi realizate prin aceasta tehnica.
Quilting si patchwork. Intre cei 2 termeni prezenti, nu exista sinonimie, insa cu toate acestea, adeseori, publicul necunoscator ii confunda. Practic, este vorba despre tehnici de cusut distincte, descrise pe scurt in randurile urmatoare.
Intr-o traducere mot a mot, quilt inseamna a vatui sau a matlasa, iar ca substantiv, poate fi tradus prin plapumioara, matlasare, vatuire. In traditia americana, quilting descrie o forma de arta, ce consta in unirea a 3 straturi de materiale textile, prin coasere la masina de cust sau cu mana.
Patchwork-ul este o tehnica aparuta mai tarziu, in care fata quilt-ului este alcatuita din bucati mici de materiale cusute intre ele. Aceasta tehnica presupune imbinarea mai multor bucati de material textil multicolore, fiecare cu motive diferite si aplicatii dintre cele mai fanteziste, fara sa iasa din tiparul prestabilit. Modelul, obtinut prin cusaturi decorative, poate reprezenta figuri geometrice, dar nu neaparat.
Care sunt recomandarile indrumatoarei in tehnicile quilting si patchwork?
Toti pasionatii de lucru manual, interersati sa realizeze piese unicat de design interior, o pot intilni la #Creativo pe indrumatoarea Adina Popescu specialist in quilting si patchwork.
O ”veterana” a tehnicilor quilting si patchwork, bazate pe cusutul la masina sau manual, d-na Adina Popescu uimeste asistenta. Ea transforma cusutul si brodatul intr-o arta in adevaratul sens al cuvantului.
”Cine-si doreste sa descopere o lume fascinanta, in care care domnesc creativitatea, imaginatia si indrazneala, targul #Creativo este momentul oportun.
Procedura de imbinare propriu-zisa a materialelor textile nu este deloc intamplatoare, la fel cum nu este nici alegerea bucatelelor de stofa. Acestea nu doar ca trebuie sa respecte un tipar anume, dar trebuie sa aiba si o anumita textura, similara.” (Adina Popescu)
Vino la #Creativo sa vezi cum se pot realiza foarte usor lucruri minunate.